Partij

Is Flex wel een partij? U mag het zeggen zoals u alles mag zeggen na lezen van onderstaande.

Flex staat voor FLuwelen EXperiment maar ook gewoon voor “flex”. Nog niet zolang geleden was er sprake van dat een bestaande partij Flex mee zou nemen in de verkiezingen. Dat kan maar Flex heeft geen verkiezingen nodig. Zolang Flex nog geen bestuurlijke overmacht heeft is Flex een partij en een beweging. Een beweging die zich bijvoorbeeld niet laat voorschrijven of er een referendum gehouden mag worden of niet. Als we als partij beslissingen nemen mogen alleen de leden meepraten. Houden we een referendum dan mag ineens iedereen stemmen. Kortom flex is niet in een paar zinnen te vangen vandaar het schema op de homepage om het inzichtelijk te maken. Binnenkort worden er ook lezingen gegeven over het functioneren van Flex in de samenleving.

Eén ding is overduidelijk bij Flex: de burger heeft het voor het zeggen.

getrapte referenda partij

Flex gaat beginnen als partij en is op zoek naar leden en een bestuur. Iedere deelnemer moet als ideaal hebben de macht na de verkiezingen terug te geven aan de burger. Dus we gaan niet aan achterkamertjes politiek en zo doen.

Het is de opzet Flex zo vlug mogelijk de raad in te loodsen en daar zoveel zetels te veroveren dat de burger het echt voor het zeggen krijgt.

Partij Referenda

Flex is tegen het gangbare referendum. Zaken van gemeentelijk of landsbelang zijn veelal te complex om met een ja/nee referendum door het volk te laten behandelen. Met een getrapt referendum lukt dat wel.

Getrapte referenda

Flex is gebaseerd op getrapte referenda. 

In een getrapt referendum wordt een vraag/optie/probleem/wet aan de orde gesteld en iedereen mag daarover meepraten in een forum. Bij wijze opmerkingen kan men elkaar likes geven. Na verloop van tijd gaan de mensen met de meeste likes verder praten. Dit proces herhaalt zich tot de beste mensen qua wijsheid en kennis van zaken boven zijn komen drijven en een beslissing nemen.

 • het debat in het forum vindt geheel anoniem plaats
 • iedereen kan meekijken met het debat tot de uiteindelijke beslissing
 • De uiteindelijke beslissing wordt nu via een referendum beoordeeld

Tot zover wat de toekomst betreft. Voor nu babbelen we in het standaard forum en houden we online referenda over punten die in de raad worden behandeld.

Flex forum

Het Flex forum moet uiteindelijk een maatwerk forum worden dat gemaakt en onderhouden moet worden. Tot dan toe oefenen we macht uit via een gewoon forum en een in deze site ingebouwde referenda module. Telkens opnieuw gaan we hiermee naar de raad als de burger het niet eens is met de raad.

We gaan officieel van start op 21 maart 2018 maar je kunt je nu al inschrijven of mee komen helpen als je wilt.

Nodig zijn:

 • WordPress specialisten
 • php programmeurs (maatwerk forum maken)
 • ict medewerkers (Google Cloud)
 • actieve leden
 • moderators
 • leden
 • social media specialisten
 • denkers
 • mensen met kennis van de politieke spelregels